Vijf handige tips voor het zelf aanleggen van een gietvloer

zondag 11 januari 2015 - 23:01 uur

Steeds meer mensen leggen zelf gietvloeren aan. Maar waar moet u op letten als u hiermee gaat beginnen en zijn er nog wat handige tips voor dit soort klussen? Uiteraard kunt u het internet op maar meestal staat daar veel commerciële teksten te lezen en zijn er weinig echte praktische tips voor de doe-het-zelver, dus vandaar maar eens "een vijf punten plan" voor de aanleg van een gietvloer voor de ambitieuze en goed voorbereide klusser:

1. Selecteer de juiste grondstoffen
Even afhankelijk van wat voor type gietvloer u nodig heeft, u maakt doorgaans altijd een keuze tussen epoxy of polyurethaan gietvloeren. Deze laatste hebben meer mogelijkheden in kleur en zijn wat buigzamer en dus minder scheurgevoelig. Een goed keuze dus voor een badkamer of keuken binnenshuis. Voor schuurtjes of garages kunt u beter voor epoxy kiezen, is meestal een stuk goedkoper en wat slijtvaster dan PU gietvloeren. Grondstoffen koopt u het liefst in bij een erkende leverancier en niet bij de bouwmarkt die alleen met hele goedkope "afgeprijsde" grondstoffen op de proppen komt.

2. Goed prepareren van de ondergrond
Eindeloos schuren van de ondergrond is een probaat middel om uw vloer 'gietvloerklaar' te maken. Een gietvloer is een extreem dunne laag, dus is het noodzakelijk om alle onregelmatigheden uit de ondergrond te halen zodat er een vlak oppervlak overblijft. Moeilijk? Het is vooral een intensief werkje, vooral bij verouderde betonvloeren. Nieuwe betonvloeren moeten overigens ook worden geschuurd omdat er een cementhuidje op het beton achterblijft dat 'los' ligt en erg poreus is.

3. Aanmaken gietmassa
Werken met epoxy of polyurethaan is werken met twee componenten, beide chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor de huid en voor de luchtwegen. Draag dus altijd een mondkapje, beschermende kleding en een paar sterke handschoenen tijdens het mengen van componenten. Probeer zo goed mogelijk de handleiding op de verpakking te volgen en zorg ervoor dat u de juiste mengverhouding aanmaakt.

4. De juiste locatie voor de mengplek
Het liefst maakt u ergens bij de ingang van de ruimte de mengplek, als het even kan bij een deur want u werkt een stuk makkelijker van achter naar voren zodat u over een droge vloer loopt. Maak ook niet gelijk teveel epoxymassa of PU massa aan, maar probeer net genoeg grondstof aan te maken die u in één werkgang kwijt kan.

5. Uitsmeren
Hoewel gietmassa zelfnivellerend is tijdens het aanbrengen, zult u toch een vlakspaan moeten gebruiken om alle hoekjes en gaatjes van de vloer goed te kunnen bereiken. Ook hierbij is het belangrijk dat u voor u zelf een werkvolgorde of een route volgt die uiteindelijk eindigt bij de uitgang. Uiteraard moet er ook nog nagerold worden, hiervoor zijn diverse prikrollers in de handel verkrijgbaar. Ook speciaal schoeisel met spikes kan daarbij heel handig zijn.

Tot zover wat simpele tips. Op diverse internetforums en sites kunt u terecht voor praktische vragen en meer informatie over het aanleggen van een gietvloer.