Welke sloten zijn veilig?

maandag 28 juli 2014 - 18:07 uur

Er zijn veel verschillende soorten deursloten. Een slotenmaker uit Rotterdam heeft al deze verschillende soorten naast elkaar gezet om het juiste vergelijk te kunnen maken. Afhankelijk van het materiaal van de deur en de draairichting van de deur wordt er voor het juiste slot gekozen. De meeste sloten worden aangedreven door een sleutelbediende cilinder, dit is altijd een cilinderslot. Er is een verschil tussen oplegsloten en inlegsloten. Sommige sloten zitten verzonken in de deur, andere sloten steken aan de buitenkant van de deur uit.

Wat is een insteekslot?

Als slotenmaker uit Rotterdam kom je bij de meeste woningen een gewoon insteekslot tegen. De sloten worden meestal aangebracht op houten deuren en de sloten wordt gecombineerd met het juiste beslag om het zo veilig mogelijk te maken.

Een smal insteekslot

Een smal insteekslot heeft een ondiep slot, deze sloten worden meestal op deuren van metaal of kunststof geplaatst. Het plaatsen van een dergelijk slot is niet gemakkelijk, schakel een slotenmaker in om een dergelijk slot te plaatsen. Rotterdam is één van de steden met de meeste inbraken, het is daarom belangrijk om goed om de beveiliging van een woning te denken. Een meerpuntssluiting is een vorm van een insteekslot waarbij men gebruikmaakt van meerdere sluitpunten over de gehele lengte van de deur. De deur is hierdoor moeilijker te forceren en de kans op een inbraak is daardoor een stuk kleiner. Sloten met een meerpuntssluiting zijn gemakkelijker te bedienen, je hoeft bijvoorbeeld geen extra slot bij te zetten om een woning veilig te maken. Het plaatsen van een dergelijk slot is niet gemakkelijk, er wordt meestal een slotenreparateur ingeschakeld om dergelijke klussen uit te voeren.

Oplegslot

Oplegsloten worden meestal niet meer gebruikt, maar in de oudere woningen zijn oplegsloten nog steeds te vinden. Een oplegslot wordt vrijwel altijd gebruikt voor een houten deur die naar binnen draait. Een oplegslot is in principe veilig, breng het slot zelf aan of laat dit doen door een slotenmaker. Het hoeft niet te betekenen dat een slot met keurmerk veilig is, het is minstens zo belangrijk dat de montage goed gebeurt.

Sloten met een keurmerk

Wil je zeker zijn dat de woning goed beveiligd is? Kies dan voor een slot met een keurmerk. Er worden verschillende keurmerken gevoerd om de beveiliging van sloten te waarderen. Keurmerken testen de sloten uitvoerig en bij de juiste keurmerken weet je zeker dat een slot van de juiste kwaliteit is. Het politie keurmerk is één van de keurmerken die gevoerd wordt en je het meest kunt vertrouwen. Laat een gekeurd slot op de juiste manier monteren, de montage is minstens zo belangrijk als het slot zelf.