Heb je wel eens gedacht aan stalen kozijnen?

donderdag 15 mei 2014 - 13:05 uur

Vandaag de dag worden houten en kunststof kozijnen meer verkocht dan aluminium en zeker dan stalen kozijnen. Kozijnen van staal werden tot eind zestiger jaren meer aan de man gebracht dan houten en kunststof kozijnen. Dat is op zich niet vreemd, want houten kozijnen hadden niet de levensduur die de houten kozijnen van tegenwoordig hebben en kunststof kozijnen waren nog niet uitgevonden. Stalen kozijnen worden nog steeds verkocht, je ziet ze bijvoorbeeld nog terug bij kantoorgebouwen en gedateerde woningen.

Pluspunten
Een materiaal als staal is sterker dan hout en kunststof, het is vormvast en zeer solide, waardoor gekozen kan worden voor kozijnen met zeer grote glasoppervlaktes. Bijna geen architect vindt het vervelend om stalen kozijnen te werken, aangezien kan worden gewerkt met smalle profielen, wat het mogelijk maakt te spelen met de lichtinval. Niet voor niets zijn stalen kozijnen terug te vinden bij grote kantoren en openbare instellingen als ziekenhuizen.

Staal heeft ook een praktische functie, waardoor het bij grotere bouwwerken worden toegepast. Staal is namelijk zeer goed bestand tegen vuur, waardoor stalen kozijnen bijvoorbeeld zeer goed kunnen worden gebruikt als brandwerende deur. Daarnaast is de levensduur van stalen kozijnen zeer lang, sowieso langer dan de levensduur van houten kozijnen en waarschijnlijk ook van kunststof kozijnen, dit zal de tijd echter uit moeten wijzen.

Een geïsoleerd stalen kozijn
Als consument kun je tussen drie soorten stalen kozijnen kiezen, namelijk het ongeïsoleerde stalen kozijn, het geïsoleerde stalen kozijn en het stalen kozijn met zogenaamd stoeltjesprofiel. De meeste stalen kozijnen zijn geïsoleerd, ongeïsoleerde stalen kozijnen worden eigenlijk alleen binnenshuis gebruikt en stalen kozijnen met stoeltjesprofiel worden met name toegepast bij renovatieprojecten, waarbij de oude stalen kozijnen vervangen moeten worden.

Een stalen kozijn beschikt over een teflon verbinding, deze verbindt het binnenste met het buitenste deel van het kozijn. De verbinding zorgt niet voor stevigheid, maar voorkomt een koudebrug. Kozijnen van staal worden uit een geheel gemaakt, dat betekent dat het kozijn niet alleen gelast en geslepen is, maar ook gecoat. Aan de buitenkant van het stalen kozijn vind je een zinklaag en aan de binnenkant een coating- of laklaag.

Stalen kozijnen vervangen
Het kan voorkomen dat zelfs stalen kozijnen moeten worden vervangen. Oude stalen kozijnen zijn echter ongeïsoleerd en beschikken over enkelglas in plaats van dubbelglas. De oplossing is het stalen kozijn met stoeltjesprofiel, dit kozijn is geïsoleerd en beschikt over speciaal isolatieglas.