Tussen welke dakkapellen kun je kiezen?

donderdag 15 mei 2014 - 13:05 uur

Dakkapellen zijn te koop in allerlei soorten en maten, met meerdere luxe opties of helemaal kaal. In dit artikel op kbbouw.nl gaan we het hebben over soorten dakkapellen en dan in het bijzonder over nokverhogende dakkapellen.

De platdak dakkapel
De meeste dakkapellen die in Nederland worden geplaatst hebben een platdak, rechte zijwanden en hebben een kunststof buitenkant. Daarnaast zie je ook meer dakkapellen op achtergevels dan op voorgevels. Dat is eenvoudig te verklaren, want alleen rechttoe rechtaan dakkapellen die op de achtergevel worden geplaatst zijn vergunningsvrij. Daarbij komt dat platdak dakkapellen minder duur zijn dan andere soorten dakkapellen. Het prijsverschil met een sleepdakkapel, ofwel een dakkapel met een schuindak met dakpannen is doorgaans 30 procent.Voor een sleepdakkapel moet altijd toestemming worden gevraagd aan de gemeente. Bovendien zorgen sleepdakkapellen niet voor meer ruimtewinst. Je kunt een sleepdakkapel het beste betitelen als een luxe variant van de platdak dakkapel.

De nokverhogende dakkapel
Soms behoort platdak dakkapel of sleepdakkapel niet tot de opties, bijvoorbeeld door een zeer lage zolderverdieping. Voor zeer lage zolderverdiepingen is de nokverhogende dakkapel in het leven geroepen, waarvan twee varianten bestaan. De eerste en goedkopere variant is de verlegde nokdakkapel, bij deze variant wordt slechts de achter- of voorgevel verhoogd, feitelijk wordt de nok naar achter of voren en hoger geplaatst. De tweede en grotere variant is de nokverhoging, waarbij de totale zolderverdieping met minstens een meter wordt verhoogd. Een nokverhogende dakkapel is altijd vergunningsplichtig, maar dat hoeft geen probleem te zijn, zeker niet als in de omgeving al nokverhogende dakkapellen zijn geplaatst. Het gros van de verlegde nokdakkapellen en nokverhogingen wordt op daken geplaatst, die een stahoogte hebben van niet meer dan 1,7/1,8 meter, een hellingshoek van ongeveer 30 graden en beschikken over een gordingenkap met in het midden een spant. Daarnaast gaat het vaak om woningen die zijn gebouwd tussen de jaren zestig en tachtig van de vorige eeuw.

Kosten nokverhogende dakkapel
Nokverhogende dakkapellen kunnen prefab worden gemonteerd, maar ook traditioneel worden opgebouwd. Vaak is de dakkapelleverancier twee dagen bezig met een nokverhogende dakkapel, zeker als je kiest voor binnenafwerking door de leverancier. Een verlegde nokdakkapel kost gemiddeld 40 procent meer dan een platdak dakkapel, waar een nokverhoging zorgt voor 70 procent hogere kosten. Je kunt ervan uitgaan dat een platdak dakkapel per strekkende meter ongeveer 1.300 kost, dat is inclusief de montage en de btw. Het gaat dan om een kunststof dakkapel.