Je eigen tuin aanleggen

maandag 10 maart 2014 - 21:08 uur

Het is niet gemakkelijk om je eigen tuin aan te leggen. Het is zwaar werk en je moet er de juiste skills voor hebben. Als je er niet veel verstand van heb, is het gebruikelijk om een hoveniersbedrijf in te huren. Het is belangrijk om bijvoorbeeld veel aandacht te besteden aan het ontwerp van de nieuwe tuin, de status van de gesteldheid van de bodem en de vruchtbaarheid van de bodem in verband met de beplanting.

Je kan je tuin maken met een terras of alleen planten en paden, of allemaal gemist. Vraag jezelf dus van te voren af of je over de juiste kennis beschikt en of je handig genoeg bent om, timmerwerk, bestrating werk, etc., zonder hulp van een hoveniersbedrijf uit te kunnen voeren. Je moet wel beseffen dat er aan een tuin altijd gewerkt moet worden. Hij is in principe nooit af. Altijd wordt tuinonderhoud gevraagd.

Vruchtbaarheid
De vruchtbaarheid van een tuin is er belangrijk. Als een tuin vruchtbaar is dan groeien de planten er super makkelijk. Als een tuin vruchtbaar is dan krijg je automatisch brandnetels en zevenblad planten. Hierdoor weet je dat je tuin vruchtbaar is. Als je veel drassige plekken in de tuin hebt en als er boterbloemen en de Pitrus plant groeien, dan kun je constateren dat je tuin niet erg vruchtbaar is. Je kunt ervan uitgaan dat jouw grondbodem hetzelfde is als in de streek, maar voor alle zekerheid kun je toch beter een proef op de som stellen. Je kunt hierin beter zelfverzekerd zijn van je zaak.

Voor het aanleggen van een tuin
Voor dat je jouw tuin gaat aanleggen, moet je eerst bepalen waar de zon invalt, op welk punt van de dag de zon invalt en wanneer jouw tuin in de schaduw keert. Zo kan je bepalen welke planten je wel en niet moet plaatsen.

De kosten van het aanleggen van een tuin door een hovenier
De moderne hovenier van tegenwoordig kan veel meer dan alleen grasmaaien, vegen en onkruid verwijderen. Tegenwoordig zorgt een goede hovenier voor een complete tuin. Meestal heeft een hovenier goed verstand van hoe je een tuin het beste kan inrichten. Daarom geven ze meestal een advies over de inrichting van de tuin. Hij benoemd hier de verschillende mogelijkheden van je tuin. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld het terras, de sierbestrating, het grasoppervlak, de aanleg van de tuinverlichting, etc.

De kosten gaan meestal per m2, dat is gebruikelijk. Onderhoudskosten gaan meestal per uur. De kosten om je tuin aan te leggen zijn gemiddeld tussen de €50 tot €100 euro per m2. Deze genoemde prijzen zijn inclusief de arbeidsuren en het materiaal dus je kan van tevoren al uitrekenen hoeveel het ongeveer gaat kosten. Het is daarom ook handig om vooraf een soort kostenbegroting te maken, om later niet met een bek vol tanden te staan.

                                                                

Bron foto's: Showtuinheeten en Crea-Flora-Tuinen.