Isoleren van een huis

woensdag 29 januari 2014 - 21:05 uur

Door slechte isolatie gaat er veel kostbare warmte verloren via de muren, dak, ramen of vloer. Hierdoor zijn de tookkosten onnodig hoog. Door te isoleren bespaart je gemiddeld € 400,- per jaar. Je huis isoleren is in één dag gebeurd en je merkt bijna niets van de werkzaamheden.

Milieuvriendelijk
Je kan het milieu ook helpen door je huis te isoleren. Je helpt bijvoorbeeld om de klimaatverandering terug te dringen. Zelfs als je groene stroom opwekt, door middel van zonnepanelen, windmolens, etc, dan kan je nog steeds het milieu helpen. We kunnen bijvoorbeeld altijd de CO2 uitstoot proberen te verminderen. Als alle huizen in Nederland voldoende dak isolatie hebben, scheelt dit 925 miljoen kilogram CO2 uitstoot op jaarbasis. Met deze investering help je dus het milieu en je eigen portemonnee! Isolatie is dus wel degelijk een goede investering.

Een slecht geïsoleerd huis
Als jouw huis slecht is geïsoleerd verbruikt het gemiddeld ongeveer 2000 m3 gas per jaar. Als je wel een goed geïsoleerde woning zou hebben, dan wordt er in dezelfde periode 1300 m3 minder gas verbruikt. Dit zou betekenen dat je huis 700 m3 gas verbruikt. In een normale woning is de verwarming de grootste kostenpost. Gemiddeld verbruikt deze zo'n 1204 m3 gas per jaar. Dat is ongeveer 60 % van het jaarlijks gemiddeld verbruik. Als je een huis dus goed isoleert, kan hier flink wat vanaf gaan. Hiermee bespaar je niet alleen op de rekening, maar je helpt het milieu ook aanzienlijk. De reden dat het schadelijk is voor het milieu is, is dat er bij verbranding van aardgas diverse zee schadelijke stoffen vrijkomen. Het gaat om de stoffen zoals koolstofdioxide en zwaveloxiden. Voor het milieu is het zeer prettig om het verlies van deze stoffen in de natuur zoveel mogelijk te beperken.

Hoe werkt isolatie?
Objecten die warmer zijn dan hun omgeving hebben de neiging om warmte af te staan, omdat ze zich aanpassen aan de omgeving. Warmte wordt om drie manieren doorgegeven. Door geleiding, stroming en straling. Als deeltjes gaan trillen van een vaste stof dan worden ze doorgegeven. Hierdoor wordt langzaam het hele materiaal warm. Dit heet geleiding. Stroming is het op grotere schaal verplaatsen van vloeibaar of gasvormig materiaal als gevolg van temperatuurverschillen. Dan moet je denken aan lucht- en waterstromingen. Last but not least, straling. Wanneer de warmte van een object (de trilling van de deeltjes) wordt omgezet in elektromagnetische straling, dan vind er straling plaats. De afgegeven straling wordt door de omgeving geabsorbeerd, waardoor het object afkoelt en de omgeving opwarmt. Het is het zelfde als een hete ijzeren staaf of als een gloeilamp.

Wat kan je het beste doen?
Je kan de gehele buitenkant van het huis laten voorzien van isolatie. Aannemersbedrijf www.bobgroep.nl kan dit voor u verzorgen. Dit kan een zeer kostbare klus zijn, afhankelijk van jouw woning. Maar je moet echter wel in uw achterhoofd houden dat de klus zichzelf wel gaat terugbetalen. Dat komt mede door de lagere energierekening. Je bespaart al €670,- euro als je het jaarlijkse gasverbruik van 2000 m3 naar 1000 m3 gas weet terug te brengen. De waarde van het huis gaat ook omhoog, omdat hij nu goed geïsoleerd is en daardoor een beter energielabel. De mate waarin isolatie voor het huis nodig is, is meestal afhankelijk van het bouwjaar. Oudere huizen hebben bijvoorbeeld een grotere onderhoudsklus nodig dan een nieuwbouwhuis.

Bron foto's: Osmoclean en Duurzaamthuis