Wasmachines en vaatwassers

donderdag 28 november 2013 - 18:02 uur

In de meeste gevallen is de wasmachine of de vaatmachine de oorzaak van een verstopping. Dit verschilt natuurlijk per huishouden hoe vaak het gebeurt. De verstopping wordt meestal veroorzaakt door zeepresten of door vetresten. Je zou denken dat je dan beter een vloeibaar wasmiddel kan gebruiken in plaats van tabletten of zeeppoeder.

Jammer genoeg maakt het niet uit of je een vloeibaar wasmiddel, tabletten of zeeppoeder gebruikt. Er kunnen altijd zeep en vetresten ontstaan die aankoeken in de buiswanden waardoor een verstopping ontstaat. De hoeveelheid van het gebruik van zeep heeft wel invloed op een verstopping. Je zal minder kans hebben op een verstopping wanneer je met mate gebruik maakt van het wasmiddel.


De diameter en de lengte van de afvoer kan ook invloed hebben op de verstoppingen die ontstaan. Wanneer de afvoer dicht bij de hoofdleiding is aangesloten, heb je minder kans op een verstopping. Ook zal je minder kans hebben op een verstopping wanneer de weg naar de hoofdrioollering kort is.
 

Er zijn manieren om de kans op een verstopping te verkleinen. We raden je aan om minimaal 1 keer per maand een hoge was te draaien op een hoge temperatuur. Dit kan je doen zonder echte was te gebruiken. Door de hoge temperatuur zal de vetresten en zeepresten smelten waardoor je minder kans zal hebben op een verstopping.

Het komt wel is voor dat het water van een wasbak niet wegloopt en de vaatwasser het wel doet terwijl beide gekoppeld zijn op 1 afvoer. Het probleem zal in dit geval liggen aan de sifon. Als de sifon niet weg gewerkt is, kan je het in de meeste gevallen los draaien en schoon maken. Wanneer dat niet mogelijk is, kan je gebruik maken van de zuignap.

Bron foto's: Consumentenbond en 123.rf