Stankoverlast door afvoer

donderdag 09 mei 2013 - 21:03 uur

Je afvoer kan een stank veroorzaken die niet prettig is om te ruiken en het kan zelfs fysieke klachten veroorzaken. Hieronder wordt er omschreven wat je kan doen om de stank te voorkomen. Het eerste wat we gaan omschrijven is het ontstaan van de stank. Elke afvoer heeft een Sifron of wel een stankslot. Deze zie je ook wel onder je wasbak bijvoorbeeld. Het is de gekronkelde constructie.

Normaal gesproken hoort er een laagje water in te zitten die er voor zorgt dat de stank van de riool niet naar boven komt. Als de stankslot niet meer gevuld is met water, kan de stank van de riool naar boven komen. Er zij een aantal redenen waardoor de stankslot niet meer gevuld is.

• Door verdroging door de zomer.
• Als de afvoer een lange tijd niet gebruikt is.
• Door een lekkage waardoor de water is weggelopen.

Nog een voorkomend tafereel is het bubbelen van de riool. Dit is iets wat je dan door een deskundigede moet laten doen. De riool werkt niet meer zoals hij hoort te werken. Dit mag niet baten dan dat je stankslot wel naar behoren werkt.

In sommige gevallen zal je geen van de genoemde oorzaken bij jou aantreffen. In dit geval kan je het beste een rookgas test laten doen. Door een rookgastest kan je precies zien wat de probleem is van de stankoverlast. Een deskundigen zal dan rook in de afvoer blazen waardoor je de lekkage kan vinden.

Bron foto: Alprovught.