Hoe verwijder je behang?

woensdag 30 april 2014 - 20:51 uur

Het verwijderen van oud behang wordt door veel mensen gezien als een rottige klus. Zeker als je het behang moet verwijderen in een grote ruimte of als er veel lagen oude behang in een ver verleden over elkaar heen zijn geplakt. Om een nieuwe laag behang aan te brengen heb je wel een goede onderlaag nodig, dus zul je de oude laag of lagen moeten verwijderen. Je kan er voor kiezen om over de oude laag heen te behangen, maar vaak krijg je dan een minder mooie muur. Op deze website vind je tips hoe je elk soort behang het makkelijkst kunt verwijderen en hoe je uiteindelijk stap voor stap het oude behang verwijderd.

Hulpmiddelen
Je kunt behang verwijderen met behulp van een plamuurmes, maar je kunt ook een stoomapparaat aanschaffen. Handiger is nog om zo’n stoomapparaat te huren bij een bouwmarkt of doe-het-zelfzaak bij jou in de buurt.

Stoomapparaat
De werking van het stoomapparaat is simpel. Je vult het stoomapparaat met water, waarna er stoom uit het apparaat komt. Vervolgens doe je het stoomapparaat enige tijd op het behang tot het behang week begint te worden. Met het plamuurmes verwijder je het behang. Als extra hulpmiddel kun je een prikroller gebruiken. Zodat je vocht achter het behang krijgt. Druk het stoomapparaat op een bepaalde plaats ongeveer 30 seconden tegen het behang aan. Op deze manier kan het tijdrovend zijn. Zeker als je het behang in een grote kamer moet stomen.

Soorten ondergrond
Lees hier hoe je per ondergrond behang moet verwijderen

- Papieren behang verwijderen
- Glasvezelbehang verwijderen
- Vinylbehang verwijderen

Wanneer kun je behangen?
Wil je een nieuwe laag behang aanbrengen dan kun je als je alles schoon hebt gemaakt en er geen oneffenheden meer in de muur zitten beginnen met behangen. Zijn er nog wel bepaalde oneffenheden, dan moet je deze verwijderen. Doe je dit niet, dan is dit later zichtbaar in het nieuwe aangebrachte behang.
 
Bron foto: Toolprof