Behang verwijderen tips

zondag 09 juni 2013 - 20:49 uur

Hieronder hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet. Als je van plan bent behang te gaan verwijderen is het handig om deze tips eens door te lezen. Op onze pagina behang stap voor stap verwijderen lees je hoe je het behang stap voor stap het beste kunt verwijderen.

Splijtbaar of stripbaar behang
Om behang makkelijk te kunnen verwijderen kijk je eerst of je te maken hebt met stripbaar of splijtbaar behang. Splijtbaar behang kun je eenvoudig verwijderen met bijvoorbeeld behangafweek. Bij stripbaar behang kun je de toplaag eenvoudig verwijderen, maar vaak blijft er nog een laag papier op de muur zitten. Voorkom dat je het behang loodrecht van de muur trekt. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat er beschadigingen ontstaan aan het plafond of de plinten. Overigens is ook afwasbaar behang eenvoudig om te verwijderen.

Zuigende werking
Heeft de muur een sterk zuigende werking en moet je veel behangafweek gebruiken, dan kun je de muur later naspoelen met water en deze met een doek afnemen.

Behang verwijderen moeilijk?
Lukt het bijna niet om het behang te verwijderen met behangafweek? Vaak heeft dat te maken met de dikte van het behang of er zijn meerdere lagen behang die je moet verwijderen. In dat geval kun je een stoomapparaat huren bij een bouwmarkt of verf-en behangspeciaalzaak. Een stoomapparaat kun je beter niet bij een gipswand gebruiken. Een gipswand heeft namelijk een sterke zuigende werking. De stoom zorgt er voor dat de lijm wordt opgelost en met een plamuurmes kun je het behang vervolgens eenvoudig afsteken.

Stoomapparaat en stroom
Water en elektriciteit is geen goede combinatie. Bij een stoomapparaat heb je echter wel stroom nodig. Gebruik dan een verlengsnoer. Rol het snoer helemaal uit om eventueel kortsluiting en in het ergste geval brand te voorkomen. Sluit de stroom in de ruimte waar je gaat stomen wel af. Ook moet je stopcontacten verwijderen voordat je kan beginnen.

Prikroller
Lukt het verwijderen van het behang niet helemaal met een stoomapparaat? In dat geval kun je als extra hulpmiddel een prikroller gebruiken. Deze prikroller maakt gaatjes in het behang. Daarna ga je er met het stoomapparaat overheen en meestal gaat het verwijderen van het behang met behulp van een plamuurmes een stuk makkelijker. Druk overigens niet te hard, want dan kun je de muur beschadigen.

Schuurpapier
Heb je alles geprobeerd, en lukt het verwijderen met behangafweek, stoomapparaat in combinatie met een prikroller echt niet, dan kun je nog schuurpapier gebruiken. Je schuurt het overgebleven behang vaak eenvoudig weg met het schuurpapier.

Beschadigingen (gaten of scheuren)
Als er gaten of scheuren zijn, dan is het verstandig om deze te verhelpen. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een muurvuller. De muurvuller meng in een bakje met water. Meng dit met een plamuurmes tot er geen klonten meer inzitten en breng de substantie aan op de muur met een plamuurmes. Als het is opgedroogd schuur je het na met schuurpapier. Met het plamuurmes kun je het behang overigens ook beschadigen. Er kunnen door het afsteken van het behang gaten in de muur komen. Om dit te voorkomen kun je de hoekjes van een groot plamuurmes iets buigen.

Bron foto's: vloerenplint en Allesover-wonen