Behang verwijderen stap voor stap

zondag 02 juni 2013 - 20:48 uur

Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je behang moet verwijderen. Zorg er voor dat je het volgende hebt aanschaft of hebt gehuurd / geleend voordat je begint met het verwijderen van het behang:

Gereedschap
- Vachtroller
- Plamuurmes of behangafsteekmes
- Emmer
- Stoomapparaat, schuurpapier of een prikroller (indien behangafweek niet afdoende is)
- Haspel of verlengsnoer

Materiaal
- Behangafweek
- Water

Behangafweek of een stoomapparaat?
In veel gevallen is het voldoende om te werken met alleen behangafweek. Bij dik behang of behang met meerdere lagen kan het nodig zijn om een stoomapparaat te gebruiken. Met een stoomapparaat lukt het vaak wel om het behang te verwijderen. Omdat een gipsen wand veel vocht opneemt kun je bij dit soort wanden beter geen stoomapparaat gebruiken.

Heb je het bovenstaande in de aanslag? Dan kun je aan de slag!

Stap 1 - elektriciteit
Als er stopcontacten aanwezig zijn, verwijder deze en zorg er voor dat er geen stroom op staat. Een combinatie van water en elektriciteit is natuurlijk levensgevaarlijk.

Stap 2 - behangafweek
De overgebleven stukken behang kun je verwijderen met zogenaamde behang afweek. Je doet ongeveer een halve liter behangafweek in een emmer gevuld met vijf liter warm water. Dit kan overigens per behangafweek verschillen. Kijk naar de gebruiksaanwijzing hoeveel behangafweek je in de emmer met warm water moet doen. Behangafweek is niet zo duur en kost ongeveer 5 euro. Pas wel op met deuren, plinten, meubels of vloeren in verband met eventuele waterschade.

Stap 3 - vachtroller
Nadat je het hebt geroerd kun je het mengsel van water en behangafweek met een vachtroller aanbrengen op het behang. Werk van boven naar benden en laat het behangafweek circa tien tot vijftien minuten inwerken.

Stap 4 - plamuurmes
Als het behang los is gaan zetten kun je het losmaken met een plamuurmes. Begin ook met het verwijderen van het behang met behulp van het plamuurmes bovenaan. Vervolgens kun je het behang (soms in hele banen) verwijderen.

Stap 5 - achtergebleven behang
Soms blijven er restjes behang achter op de muur. Deze kun je vaak eenvoudig met het plamuurmes verwijderen. Lukt dat niet, dan kun je deze nogmaals insmeren met behangafweek. Je kunt dan eventueel een borstel gebruiken. Eventueel kun je ook schuurpapier gebruiken om de laatste restjes behang weg te schuren.

Stap 6 - beschadigingen
Als er oneffenheden, beschadigingen of scheurtjes, zijn dan verhelp je deze. Hier kun je een muurvuller voor aanschaffen. Schuur de aangebrachte substantie nadat het opgedroogd is wel na met schuurpapier.

Stap 7 - één kleur
Stel nou dat je later een lichte kleur behang wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat de muur één kleur heeft. Wat we daarmee bedoelen is dat er geen donkere plekken meer in de muur moeten zitten alvorens je gaat behangen. Zitten deze donkere plekken wel in de muur, dan zul je dit later in het behang terugzien. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Om dit te voorkomen maak je de donkere plekken licht met muurverf. Als alles is gedroogd kun je beginnen met het nieuwe behang of een ander soort muurbedekking.

Bron foto's: Verfwebwinkel en Werkenmetmerken