Kosten koper bouwgrond

zondag 25 augustus 2013 - 13:12 uur

Je moet op alles goed letten wanneer je een bouwgrond koopt. Wanneer je iets over het hoofd ziet, kan je dit veel kosten. Controleer goed of je plan mogelijk is voordat je de grond koopt. Dit kan je ook controleren door het bestemmingsplan door te nemen. Hierin staat er wat je met de bouwgrond kan doen. 

Neem specialisten mee voor de controle. Bijvoorbeeld een architect die de woning of het bedrijfspand gaat bouwen. Je kan beter een andere bouwgrond zoeken wanneer de eigenaar de bodemonderzoek weigert want dan zal er in de meeste gevallen iets mis zijn met de bouwgrond. Wanneer de bouwgrond slecht is zullen de kosten van de fundering omhoog gaan. Dit kan flink oplopen.

Kosten koper
In de meeste gevallen wordt een bouwgrond vrij op naam verkocht. Wanneer je de bouwgrond kosten koper koopt komt er nog geld op de koopsom. Dit zal ongeveer 10 procent van de koopsom zijn. Hieronder valt de:
• Overdrachtsbelasting
• Notariskosten
• Kadasterkosten

21 procent BTW
In sommige gevallen betaal je BTW in plaats van de overdrachtsbelasting. Als de riolering en andere voorzieningen al in de grond verwerkt zijn, betaal je 21 procent BTW. Dit noemen ze ook wel bouwrijp opleveren van de grond.

Bron foto: Vergelijkhuisdierenverzekeringen