Kosten koper

zondag 11 augustus 2013 - 20:33 uur

Er zijn verschillende kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je een huis koopt. Er wordt ook meestal met verschillende soorten termen gepraat waar je meestal niks over weet. Een van de termen is kosten koper. Veel mensen weten wel dat de kosten voor de koper is wanneer een huis gekocht wordt maar weten niet wat de kosten zijn. Wij hebben daarom een website gemaakt waar duidelijk in vermeld wordt wat het betekent en wat de kosten zijn. Na het bestuderen van deze website weet je precies wat er bedoeld wordt wanneer er over kosten koper gepraat wordt.

Kosten koper en vrij op naam
Een woning kan kosten koper of vrij op naam aangeboden worden. De meeste woningen in Nederland worden allemaal kosten koper aangeboden. Dit geldt vooral bij bestaande woningen. Nieuwbouw woningen worden meestal vrij op naam verkocht. Het overschrijven van de woning naar een andere eigenaar kost geld. Deze kosten bestaat uit verschillende posten.

Vrij op naam
Een verkoper zal voor de kosten van de overdracht zorg dragen wanneer hij zijn woning vrij op naam aanbied. Nu hoef je maar 4 procent van de koopsom te betalen terwijl dit bij kosten koper 10 procent is.

Bouwgrond
Een bouwgrond wordt ook aangeboden met kosten koper of vrij op naam. Net als bij een woning ben je goedkoper uit wanneer de bouwgrond vrij op naam aangeboden wordt. De eigenaar zal voor alle overdrachtskosten zorg dragen waardoor jouw kosten beperkt zullen zijn. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting bij een bouwgrond.

Bron foto: Nfk