Tips bij het aanleggen van een tuin

vrijdag 29 maart 2013 - 20:25 uur

We hebben een aantal tips onder elkaar gezet voor de mensen die hun tuin een andere look willen geven.

Planten, bomen en struiken.
De meeste planten kan je het beste in het voor of najaar planten. De meest voorkomende vraag is: Kan je geen planten in de zomer of winter planten? Dit is wel mogelijk maar dan moet je containerplanten, stuiken of bomen nemen die doorworteld zijn in een pot.

Gras
Zaaien van de gras kan je van maart tot november doen. In de winter kan je dit niet doen. In de winter leg je graszoden. Graszoden worden meestal gelegd voor tuinen die kleiner zijn dan 100 vierkantenmeter.

Tuin aanleggen
Er zijn twee hoofdregels als je een tuin wilt aanleggen. De tuin mag niet bevroren zijn en het mag niet te nat zijn. Als de tuin te droog is, is het geen probleem. Je kan de tuin gemakkelijk een aantal maal nat spuiten. Spuit de grond niet te vaak nat want daardoor zullen de planten niet mooi groeien. Je kan het beste je tuin een keer in de week goed nat spuiten. Dit moet voldoende zijn. Het is belangrijk dat je een goed plan hebt voordat je begint met je tuin. Waar komt je terras en wil je in de zon zitten of schaduw etc. Het budget is ook heel belangrijk. Aan de hand van de budget moet je jouw indeling maken.

Schets
Als je het helemaal goed wilt doen, moet je schetsen maken. Je kan de plattegrond van je tuin gebruiken. Je legt hier doorzichtig papier op en tekent de elementen die blijven over. De open vakken kan je indelen met jouw nieuwe ideeën.

Tijdschema
Veel mensen beginnen vaak aan hun tuin maar maken het soms niet af. Het is daarom ook raadzaam om een tijdschema te maken. Probeer deze exact bij te houden. Op deze manier zal je tuin mooi op tijd af zijn.

Bron foto's: 123rf en Gratis-tuinontwerp