Verwarming ontluchten stadsverwarming

donderdag 01 augustus 2013 - 11:45 uur

Het ontluchten van de stadsverwarming gaat bijna precies het zelfde als bij een normale verwarming. Dit is meestal ook de enige onderhoud die je hebt met een stadsverwarming. Net als bij een normale verwarming hoor je bij een stadsverwarming een borrelende geluid wanneer het ontlucht moet worden. Deze geluid wordt door lucht veroorzaakt en moet er dus uit. Hieronder wordt stapsgewijs de handelingen beschreven.

• Het eerste wat je moet doen is het stoppen van het aanvoer van verwarmingswater. Dit kan je doen door warmte aflever set af te sluiten. Dit is meestal een rode afsluiter die je in de meterkast kan vinden. Controleer dit in de handleiding.

• Elke radiator heeft aan de bovenzijde een ontluchtingsventiel. Zorg er voor dat je een doekje of iets dergelijks bij de hand hebt want er kan water naar buiten komen wanneer je de ontluchtingsventiel opendraait. Je kan de ontluchtingsventiel opendraaien met een bij behorende sleutel. Draai hem niet te ver open want anders ben je te laat met het dichtdraaien van de ventiel waardoor je te veel water zal verliezen. Pas op want het water kan warm zijn. Je zal een sissend geluid horen wanneer je de ventiel open draait. Dit is het lucht wat naar buiten ontsnapt.

• Als het water naar buiten komt moet je gelijk het ventiel weer dicht draaien.

• Deze handeling doe je bij elke radiator en veredeling punten. Je begint bij de radiator die op de laagste punt staat. Dit zal de kelder of de begane grond zijn. Hierna werk je naar boven tot de radiator die op de hoogste verdieping staat.

• Als je klaar bent met alle radiatoren, kan je de rode afsluiter die in de meterkast zit weer open zetten. Je verwarmingsinstallatie is weer klaar voor gebruik.

Bron foto: Green-it-works