Verwarming ontluchten en bijvullen

zondag 28 juli 2013 - 20:02 uur

Cv ketel bijvullen
Je kan de waterdruk aflezen wanneer de kachel aan staat. In de meeste gevallen moet er water bijgevuld worden aan het begin van de seizoen. Hiervoor hoef je geen specialist in te schakelen. Dit kan je gewoon zelf doen. Hieronder hebben we een beschrijving gemaakt van de handelingen die gedaan moeten worden.

Handelingen bijvullen cv ketel
Het eerste wat je moet doen is het aansluiten van de vulslang op een watertappunt en de vulkraan van de cv aansluiting. Nadat je de waterkraan geopend hebt, moet je goed kijken of de wijzer de vereiste stand heeft bereikt. Tijdens het vullen moet je de ontluchtingsvertiel van de radiatoren die op de hoogste punt staat openen. Het is wel handig dat iemand daar bij blijft staan tijdens het vullen. Er zal nu met een sissende geluid wat lucht ontsnappen uit het circuit. Uiteindelijk zal de lucht plaats maken voor water en dan moet het ventiel gelijk dichtgedraaid worden. Het is wel logisch dat tijdens deze handeling de installatie buiten werking wordt gezet.

Nadeel bijvullen Cv ketel
Het nadeel van het bijvullen is dat de verse vulwater veel zuurstof bevat. Dit werkt corrosie binnen de leidingen en de radiatoren. Je moet er voor zorgen dat al het zuurstof er uit moet. Dit kan je doen met periodieke ontluchtingsbeurten. Je begint met de radiatoren van de laagste verdieping en zo werk je omhoog. Je kan het beste eerst de gebruiksaanwijzing goed doornemen voordat je begint met de handeling.

Handleiding en ontluchtingsventiel sleutel
Het komt wel is voor dat je de handleiding of de sleutel van de ontluchtingsventieltje kwijt raakt. Het is dan raadzaam om een nieuwe te halen. Als je de handleiding hebt, kan je proberen om een storing zelf te verhelpen. Straks haal je er een installateur bij terwijl je het gemakkelijk zelf kon verhelpen. Dit kan je eventueel geld besparen.

Bron foto: Cvketel-concurrent