Lambrisering

dinsdag 09 april 2013 - 18:02 uur

Lambrisering is een houtbekleding tegen in de meeste gevallen de onderkant van een wand. Tegenwoordig wordt lambrisering gebruikt om een muur te verfraaien. Vroeger werd lambrisering en lambriseringslijsten gebruikt om wanden te beschermen tegen rugleuningen van stoelen, die soms voor beschadigingen zorgden.

Soms zie je ook dat lambrisering tegen de gehele muur wordt geplaatst om de muur dezelfde uitstraling te geven als een kast. Door het plaatsen van lambrisering wordt het interieur smaakvol, luxe en vaak ook warmer. Op onze website kun je tips vinden over hoe je lambrisering plaatst, waar je het kan kopen en wat het ongeveer kost. Ter inspiratie hebben we bovendien een foto pagina gemaakt. Op deze pagina zie een overzicht van allerlei soorten lambrisering.

Zelf lambrisering maken
Als je een beetje handig bent is het niet moeilijk om lambrisering te bevestigen aan de muur. Lambrisering is namelijk een eenvoudig systeem. Het eerste wat je doet is het bevestigen van de plintsteun. Deze kun je bevestigen met pluggen en schroeven of nagelpluggen. Plaats vervolgens de bovensteun op de gewenste hoogte en doe dat evenwijdig met de plintsteun. Als hulpmiddel kun je een laserlijn gebruiken.

Tussen de plintsteun en de bovensteun moeten nog twee horizontale bevestigingslatten worden geplaatst. Om gelijke tussenafstanden te krijgen deel je de totale afstand door drie. Vervolgens kun je de schroten aanbrengen. Deze moet je eerste nog wel afkorten. De schroten kun je tegen vastschieten met een schietpistool. Eventueel kun je ze vastmaken met nagels. Om de nagel in het hout te drijven gebruik je een drevel. Een schietpistool is echter sneller en dus praktischer.

Lees de pagina lambrisering plaatsen meer over het plaatsen van lambrisering. Hier wordt uitgebreid uitgelegd hoe je stap voor stap lambrisering plaatst. Op de pagina lambrisering plaatsen vindt je tevens een aantal handige video’s.

Lambriseringslijsten
Lambriseringslijsten geven een ruimte een knusser en verlagend effect. Door deze lijsten worden ruimtes die hoog ogen op een optische manier verlaagd. Lambriseringslijsten zijn in allerlei vormen verkrijgbaar.

Beitsen van de lambrisering
Als je de lambrisering wilt beitsen dan begin je met het ontvetten van het hout. Vervolgens breng je de beits aan. Je kunt de beits eenvoudig met een doek op de lambrisering aanbrengen. Hoe poreuzer het hout, hoe donkerder de kleur wordt. Beits is slechts decoratief en beschermd het hout niet. Je kunt daarom een beschermende laag olie op de lambrisering aanbrengen. Deze laag olie kun je aanbrengen met een kwast. Het is af te raden om beits aan te brengen op beuken hout, omdat beuken hout onregelmatig zuigt wat uiteindelijk een gevlekt resultaat oplevert.

Bron foto: Karwei